Ginprovning hos Janne 31 aug 2021
Tisdagen den 31 augusti var det dags för ginprovning hos Janne, en provning som tidigare utlovats men som på grund av Coronarestriktioner inte kunnat genomföras tidigare. Men nu var det dags och i ett strålande sensommarväder bänkade vi oss tillsammans med dagens gäst och sakkunnige Lars som för vår skull tagit sig till oss från Värmland. Dessutom bidrog han med all den gin vi skulle prova.
Efter en utsökt landgång, nedsköljd med en Höga Kustenöl som angav tonen för dagens provning vidtog så dagens provning.
Enligt Wikipedia är Gin en destillerad spritdryck smaksatt med enbär. Namnet kommer
från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets
juniperus som är namnet på ensläktet till vilket enbusken (Juniperus communis)
hör.
Gin uppfanns i Nederländerna under 1600-talet av läkaren
Franciscus Sylvius. Från början användes gin som medicin för att behandla
problem som njurproblem, gallsten och gikt.
Hernö Gin grundades år 2011 av Jon Hillgren. På den tiden var det Sveriges första renodlade gindestilleri. Destilleriet är beläget i byn Dala utan för Härnösand i Ångermanland, en del av Höga kusten.
De ginsorter som ingick i provningen var:
Härnö Juniper Cask Gin, lagrad på fat tillverkade av amerikansk ek
Härnö Sipping Gin, lagrad på Bourbonfat plus Box
Härnö Sipping Gin, lagrad på Sherryfat plus Box
Härnö Black Current Gin
Härnö Navy Strenght Gin
Som referens ingick också Gibson Gin vilken är Sveriges mest köpta gin.
Under ledning av Lars sakkunniga ledning luktade och smakade vi av sortimentet. Det var markanta skillnader mellan de olika sorterna. Det som var väldigt tydligt var att referensginet Gibson´s var totalt smaklöst i jämförelse med de andra.
Juniper Cask beskrivs av tillverkaren som: "Frisk doft av enträ och enbär med mjuka toner av
citrusblomster. Smaken har en kraftfull textur, en aning torr. Framstående smak
av gröna enbär med blommande peppar, följt av en diskret vaniljsötma.
Eftersmaken är aromatisk citrus och blommande toner av koriander följt av enbär
och sav från fatet som dröjer sig kvar länge."
Black Currant beskrivs som: "Fräsch doft av svarta vinbär med syrliga toner, svartvinbärssylt och lätt blomstersötma. Tydlig smak av enbär och komplexa smaker av svarta vinbär som stegvis träder fram. Kraftfull smak av svarta vinbär och sötma med lätta toner från de gröna bladen. Finishen dröjer sig kvar, torrt och syrligt som följs av nötighet."
Navy Strength beskrivs som: "Kraftfull doft av enbär med väldoftande citrus, frisk och en aning pepprig. Smak av sav, krispiga enbär som följs av kryddig citrus och vårblomster, kraftfull med lättdrucken textur och värme. Eftersmak med peppar, kryddighet och fyllig värme, lång och mjuk finish."
Sipping gin från Bourbonfat beskrivs som: "En doft av fruktighet, peppar och gröna äpplen möter vanilj, ek, enbär och kassia. Smakutvecklingen går från en tydlig blommighet och enbär till karamelliserade toner av korn, ek och en upplevelse av värme. Slutligen kommer förnimmelsen av fikon som dröjer sig kvar tillsammans med citrus och peppar innan de blommiga tonerna tar vid igen."
Alla sorterna upplevdes som friska, somriga och lättdruckna förutom Black Current som inte föll någon av oss i smaken.
Ett stort TACK till Lars för en fantastisk trevlig och lärorik provning och till Janne för värdskapet!