Provningar

Hos Konka 27 mars 2024

Så var det då äntligen dags för år 2024 första provning vid vilken Konka stod som värd. Det var lite mer högtidlig provning då vi i Whiskyns Vänner i Linköping även firade vårt 6-års jubileum.
Efter att ha intagit den stadgeenliga lunchmackan, som idag var en läcker räkmacka vidtog så dagens provning.
De tre whisky som fanns upphällda i glasen var av helt olika i färg, olika doft och som senare skulle visa sig aven olika smak. Dagens uppgift som var förberedd var att att särskilja:
1 Vilken var Rye , blended malt eller blended 
2 Var var whiskyn producerad: Skottland/High/Low/Speyside eller Kanada
3 Var var den buteljerad: Sverige, Skottland eller Kanada
Det var ingen lätt uppgift, men kul och utmanande.
Det vi först kunde peka ut var den kanadensiska ryewhiskyn i glas nummer 3, vilken tydligt avvek från de andra. Det blev blev mycket smuttande och luktande men vi kom inte överens. Det vi ändock var överens om var att whiskyn i glas nr 2 var godast.

När vi sedan fick facit visade sig att provningen bestod av följande sorter:

Beaver's Dram
Canadian Rye Whisky, Kanada
Artikelnummer: Nr 267
Färg: Mörk, gyllengul färg.
Doft: Nyanserad, fruktig doft med tydlig fatkaraktär och liten sötma, inslag av torkade aprikoser, apelsinmarmelad, honung, smörkola, nougat, marsipan, örter och vanilj. Serveras rumstempererad som avec.
Smak: Nyanserad, fruktig doft med tydlig fatkaraktär och liten sötma, inslag av torkade aprikoser, apelsinmarmelad, honung, smörkola, nougat, marsipan, örter och vanilj.
Alkoholhalt 46 % vol.
Pris 402:- , 700 ml

Kanadensisk whisky framställs genom att mäsk från spannmål destilleras. Råvarorna som används är i huvudsak majs, men malt, råg och vete används också. Vanligast är att mäsken destilleras i kolonnapparat två gånger. Speciellt för kanadensisk whisky är att spriten späds till 40 procent, och blandas innan lagring. Den vanligaste typen av fat som används är hårt rostade ekfat, till exempel bourbonfat. Även sherry- och portvinsfat används, men i mindre utsträckning. Kanadensisk whisky måste lagras på fat i minst tre år. Minimilagringstiden för kanadensisk whisky är tre år på ekfat.

Beaver's Dram är en rågwhisky där destillatet är kokat hos Dunrobin Distilleries i östra Ontario, för att sedan lagrats och producerats av Seven Seals.

Seven Seals ägare Dr Dolf Stockhausen har utvecklat ett revolutionerande sätt att lagra whisky så den ska få optimal doft och smak mycket snabbare än med traditionella metoder, de kallar detta koncept för The Stockhausen Method.

Genom sin metod så har de lyckats med är att skapa en whisky med en sötare och fylligare touch där användandet av ex-portvinsfat för att ge den en stilig finish naturligtvis också hjälpt till. Beaver´s Dram bjuder på en doft med en touch av rökig hickory som samsas med karamell, vanilj och kanderad apelsin.

Peak 2 Peak
Blended Malt Scotch Whisky
Artikelnummer 497
Färg: Brungul färg.
Doft: Nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, viol, honung, kanel, hasselnötter, apelsin och vanilj.
Smak: Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, honung, kanel, hasselnötter, apelsinskal och vanilj.
Alkoholhalt 40 % vol.
Pris 319:-+ pant 1 kr, PET-flaska 700 ml

Peak 2 Peak är den första maltwhiskyn som lanseras i lättviktsförpackning på Systembolaget. Whiskyn är en fin blandning av tre ikoniska maltstilar från Skottlands regioner, Highland, Lowland och Speyside. Whiskyn har lagrats på ex-bourbon och oloroso sherryfat som ger en komplex smak med tydlig fatkaraktär.

Producent till whiskyn är AB NO:1 Production.

Företaget är engagerade inom dryckesbranschen, grundades 2007 Glenn Ström och är beläget i Vänersborg. De specialiserade på att tillverka och erbjuda alkoholhaltiga drycker, alltifrån rom, gin, whisky och även vinimport. Det är idag den störst privatägda alkoholproduktionsanläggningen i Sverige.

Ballantine's

Storbritannien, Skottland
Artikelnummer 404
Färg: Mörk, gul färg.
Doft: Maltig doft med inslag av fat, apelsinskal, honung, gula äpplen och kryddor.
Smak: Maltig, balanserad smak med inslag av fat, honung, apelsinskal, gula äpplen och vanilj.
Alkoholhalt 40 % vol.
Pris 265:-, Flaska 700 ml

En gammal favorit och tidigare utsedd till vår referenswhisky som även var med på vår första provning.

Vi avslutade provningen med att fira vårt 6-årsjubilum med kaffe, tårta, avec och med skrap av omgångens trisslotter. Det blev inte denna omgången någon storvinst på skrapet.

Summa summarum hade det varit förträfflig förplägnad, en trevlig provning och allt i ett glatt sällskap.

Nästa provning blir hos Janne den 14 maj

Hos Håkan 21 november 2023

Årets sista provning var utlovad populär vilket visade sig var tema "populärt på Systembolaget".
Vi inledde som vanligt med en matig lunchmacka med kall öl och härlig social samvaro.

Dagens provning var av tre av de mest sålda maltwhisky i Sverige. Det var:
- Tamnavulin Sherry Cask Edition
- The Ileach Islay
- Loch Lomond Madeira Cask Finish

Spännande och lärorik att se vad svenska folket föredrar för smak på sin whisky. Det visade sig vara tre helt olika smaktyper en rökig, en godis och en standard brukswhisky.

THE ILEACH ISLAY
Islay, Skottland
Artikelnr 515

Färg Gulbrun färg.
Doft Maltig, tydligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av päron, tjära, torkade aprikoser, örter och vanilj.
Smak Maltig, tydligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, tjära, torkade aprikoser, örter och vanilj.
Alkoholhalt 40 %
Pris 324 kr
Råvaror Kornmalt.
Producent Highlands & Islands Scotch Whisky
Ursprung
Ön Islay ligger utanför Skottlands västkust och brukar räknas som ett eget distrikt. Till ytan är Islay 606 kvadratkilometer stor. Här produceras den mest smakrika och rökiga whiskyn.
Anledningen till att whisky härifrån får en påtaglig rökighet beror mycket på att öns torv innehåller mycket vitmossa, som i sin tur ger den kraftiga rökiga smaken till malten.
Om Produceneten
Ileach tillverkas hos ett destilleri på ön Islay och buteljeras av The Highlands & Islands Scotch Whisky Company. Ileach är gaeliska och betyder "mannen från Islay".
Tillverkning
All maltwhisky destilleras minst två gånger i enkel kopparpanna, vilket ger smakrik och karaktärsfull whisky. Mäsken destilleras första gången i en större panna till en sprit med en alkoholstyrka på knappt 30 procent. Därefter destilleras den ännu en gång i en mindre panna, till omkring 70 volymprocent. Denna råsprit hälls sedan över på fat.
Försäljning 2022: 80 103 liter 

TAMNAVULIN Sherry Cask Edition
Speysiden, Skottland
Artikelnr: 346

Färg Gulbrun färg.
Doft Nyanserad doft med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av russin, mörk choklad, apelsinmarmelad, ceder, vaniljfudge och hasselnötter.
Smak Nyanserad smak med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av sultanrussin, mörk choklad, pomerans, dadlar, hasselnötter och vanilj.
Alkoholhalt 40 %
Pris 325 kr 70ml
Råvaror Kornmalt.
Producent Whyte & Mackay
Destilleriet Tamnavulin öppnade år 1966. Destilleriet hade stängt mellan 1996 och 2007, då det återöppnade efter en större renovering.
Tamnavulin är gaeliska och betyder i engelsk översättning "mill on the hill" (kvarnen på kullen). Namnet kommer av en gammal byggnad på platsen för destilleriet. I byggnaden fanns förr ett kardverk för kardning av ull - på engelska "carding mill". Destilleriet ligger i byn Tomnavoulin vid foten av bergen Cairngorm Mountain i distriktet Speyside, mellan städerna Inverness och Aberdeen. Tamnavulin tar sitt vatten från underjordiska källor i kullarna vid Easterton.
Lagring
Whiskyn lagrades inledningsvis på begagnade bourbonfat. Slutlagringen skedde på tre olika sorters sherryfat.
Tillverkning
Kornmalten krossades, blandades med vatten och jästes till låg alkoholhalt. Därefter destillerades mäsken två gånger i kopparpanna.
Försäljning 2022: 106 249 liter

LOCH LOMOND Madeira Cask Finish
Highlands, Skottland
Artikelnr 530

Färg Mörk, gyllengul färg.
Doft Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, honung, gula päron, nötter, vanilj och apelsin.
Smak Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, honung, gula päron, nötter, vanilj och apelsin.
Alkoholhalt 40 %
Pris 315 kr
Råvaror Kornmalt.
Producent Loch Lomond Group
Ursprung
Loch Lomond ligger vid den södra delen av sjön vid samma namn i regionen Highlands i Skottland.OM Producenten
Ursprungsdestilleriet kan spåras tillbaka till 1814, då det var beläget i norra delen av sjön Loch Lomond, nära Tarbet. Det nuvarande destilleriet Loch Lomond togs i drift 1964. Destilleriet producerar cirka 5 miljoner liter maltwhisky och 18 miljoner liter grainwhisky per år. Till maltwhiskyn används både traditionella enkelpannor samt deras egna höga lomondpannor. Man har även ett eget tunnbinderi och fokus ligger huvudsakligen på ekfat som tidigare innehållit bourbon. På Loch Lomond har man stort fokus på jäst tack var Master Blender Michael Henry som har en bakgrund i öltillverkning.
Lagring
50 procent av whisky har lagrats åtta år på ekfat med fyra månaders slutlagring på madeirafat. Resterande 50 procent har lagrats fem år på ekfat.
Tillverkning
Kornet krossades och blandades med vatten och fick sedan jäsa till en alkoholsvag mäsk under 96 timmar. All maltwhisky destilleras minst två gånger i enkel kopparpanna, vilket ger smakrik och karaktärsfull whisky. Hos Loch Lomond har man egna höga så kallade lomondpannor. Efter destillering hälls råspriten över på fat.
Försäljning 2022: 67 348 liter 

Vad kom vi fram till? Det var 3 goda whisky med olika karaktärer och alla tre till ett anständigt pris. Av de tre blev Tamnavullin vår favorit. Den var mjuk och len med tydlig smak av mörk choklad och vanilj.

Efter provningen bjöds på Trisslotter, kaffe och sydafrikansk Malvapudding vilket ledsagades av en konjak. Inte heller denna gång var Fru Fortuna med oss. Det blev ingen vinst. Suck!

Vi avslutade med att lotta turordningen för näst års provningar. Första provningen blir hos Konka 6 mars, andra provningen hos Håkan 21 maj. Höstens provningar inleds hos Janne för att sedan avslutas hos Peter.


Så var det dags för Whiskyns Vänner i Linköpings 23 provning vilken Janne var värd för.
Inledningen av dagen var uppdukad i verkstaden och bestod förutom av den obligatoriska lunchmackan även en egengjord snaps gjord på äppelmust och spetsad med vodka. Det var en jättegod lunchmacka och en fräsch snaps.

Dags för 2023 års andra provning vilket även var vår 22 provning sedan start av vår whiskyklubb, den här gången hos Konka och i ett strålande försommarväder.
Efter välsmakande och uppskattade öl och macka vidtog dagens provning. Dagens uppgift var dels att klura ut en gemensam nämnare för 3 olika whisky och dels avgöra vilket glas som var bourbon,...

Så var det då äntligen dags för en whiskyprovning - trodde vi! Det visade sig bli inte bara en provning utan två för tillsammans med den inledande smörgåsen, som för övrigt var två så fick vi även prova dels en importerad vodka och dels Peters egen kryddning av samma vodka. Både smörgåsarna och snapsarna var jättegoda och slank ner fort och lätt. ...

Så var det då åter dags för en whiskyprovning hos Whiskyns Vänner i Linköping, denna gång med Håkan som värd.
Den obligatoriska lunchmackan var, inte helt överraskande med jultema då vi kommit in i advent. Till mackorna inmundigades en mörk Bryggmästaröl ledsagad av en "Prima Julsnaps"

Att inleda en provning med en varm kantarellmacka och en kall öl är det inte mycket som slår. Det blev inledningen till en mycket spännande provning hos Konka.
Efter att ha inmundigat kantarellmackan ställdes vid inför tre glas av helt olika färg och som sedan kom att visa sig med olika karaktärer. Uppgiften var att hitta vad de tre hade gemensamt. ...

Ett ljummet försommarregn var inledningen till vår provning nummer 18, en träff hos Peter med provning av Rom. Efter att ha avnjutit den traditionella och obligatoriska lunchmackan, idag med falukorv, stekt ägg med mera vidtog så provningen.

Så var det då äntligen dags för en ny provning. Denna gång hos Janne med temat provning av Tequila. Inbjuden gäst var återigen Lars, som tidigare hade introducerat oss i nya fantastiska smaker och varianter av gin. Lika engagerande och kunnig som han var vid det tillfället, lika trevlig kom dagens provning att bli under hans ledning.

Den 26 oktober samlade vi oss hos Håkan med vässade smaklökar för att avgöra vilket nordiskt land som gjorde den bästa Whiskyn. Det var tre länder som var utvalda att delta: Danmark, Finland och Sverige och som vanligt var det blindprovning för att vi skulle få en rättvis bedömning. I provningen skulle vi dels sätta betyg på respektive glas och...

Tisdagen den 31 augusti var det dags för ginprovning hos Janne, en provning som tidigare utlovats men som på grund av Coronarestriktioner inte kunnat genomföras tidigare. Men nu var det dags och i ett strålande sensommarväder bänkade vi oss tillsammans med dagens gäst och sakkunnige Lars som för vår skull tagit sig till oss från Värmland. Dessutom...

I ett strålande försommarväder tog vi plats i Peters uterum där det var uppdukat för en midsommarlunch med allt vad det innefattar; sill, färskpotatis, gräddfil och inte minst snapsar. Det var dags för att för första gången ha en snapsprovning.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång