Hos Håkan den 3 november 2020
Vid höstens provning var vi mitt uppe i pandemirestriktioner så det blev en i högsta grad Coronaanpassad provning på armlängds avstånd mellan oss och med medlemmar som anlände tills fot eller per cykel. Men som vanligt blev det en i trevlig eftermiddag med nya utmaningar för smaklökarna.
Temat för dagen var att botanisera bland olika typer av rök i whisky och att försöka få en känsla av systembolaget graderingar av rökighet.
De whisky som vi provade var Bowmore 10 years, Mackmyra Svensk Rök och Bunnahabhain Moine:
Bowmore ska enligt systembolaget ha en balanserad, tydligt rökig smak med fatkaraktär, inslag med av ljunghonung, torkade aprikoser, jod, pomerans, vaniljfudge och tjära.
Rökigheten anges till kl 8
Mackmyra Svensk Rök har använt enris vid rökningen för att skapa en svensk profil. Enligt Mackmyra är doften lätt rökig och kryddig med aromer av torv, enris, vaniljkola, citrus, päron och russin. Kryddiga fattoner såsom rostat bröd och anis. Smaken Rökigare än doften med rökiga, torviga, enristoner. Torra, ekiga aromer hittas med lätt tobaksblad och en örtighet. En lätt sälta med mineraler, anis och gröna frukter.
Rökigheten anges av systembolaget till kl 6.
Bunnahabhain Moine har enligt systembolaget en påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.
Vi provade även en Ballentine för att få en referenswhisky som systembolaget bedömt ha mycket lite eller ingen rökighet. Jämfört med de rökiga vi provade kändes den platt och smaklös. Ballentine är ändå en blended som vi tidigare bedömt som en bra vardagswhisky.
Vad kom vi då fram till?
Rökigheten var mest påtaglig i Bunnahabain vilket styrker systembolaget bedömning. Svårare var att känna skillnad mellan de två övriga. Vad vi konstaterade var att Mackmyras Svensk Rök mycket väl platsar bland sina skotska motsvarigheter.