Hos Janne 12 september 2023
Så var det dags för Whiskyns Vänner i Linköpings 23 provning vilken Janne var värd för.
Inledningen av dagen var uppdukad i verkstaden och bestod förutom av den obligatoriska lunchmackan även en egengjord snaps gjord på äppelmust och spetsad med vodka. Det var en jättegod lunchmacka och en fräsch snaps.
Därefter vidtog så dagens provning vilket visade sig vara tre olika Calvados. Dagens uppgift var att försöka hitta vilken var gjord på ren äppelcider, vilken var blandad med päroncider och vilken Calvados som var tillverkad i Sverige.
Den fakta vi fick om Calvados var:
Calvados - äppelspriten från Normandie
Calvados är ett destillat av cider på äpplen, ibland också
päron. Spriten är ursprungsskyddad och kommer från Normandie i nordvästra
Frankrike.
Äppelsprit görs världen över, men får bara kallas calvados
om den kommer från regionen med samma namn och följer de specifika
tillverkningsreglerna. Alkoholhalten är 40–42 procent.
Karaktären på calvados bestäms av äppel- och päronsorten,
var den har odlats och hur spriten är destillerad
Var gör man Calvados?
Calvados kommer från Normandie i nordvästra Frankrike och
delas in i tre huvuddistrikt, så kallade appellationer:
AOC Calvados är den största appellationen. Här
tillverkar omkring 400 producenter 70 procent av all calvados.
AOC Calvados Pays d'Auge anses ge den främsta
calvadosen. Grundreglerna är samma som för AOC Calvados, men destillationen
skiljer sig åt.
I AOC Calvados Domfrontais är calvadosen fruktig i
stilen. Förutom äpplen måste spriten innehålla minst 30 procent päron.
Det finns också nio underdistrikt som har rätt att lägga
sitt namn till Calvados.
Hur görs Calvados?
I Calvados finns omkring sju miljoner äppelträd och 800
olika sorters äpplen som delas in i fyra smakkaraktärer. Flera av dem är små,
hårda och inte så goda att äta som frukt. Däremot är de bra som smakbärare och
bidrar med syra och tanniner till cidern.
Äpplena skördas på senhösten, krossas och pressas till en
must som får jäsa till en torr cider med cirka 5 procent alkohol. Den liknar
äppelvin och är inte så söt som cidern vi är vana vid i Sverige. Jäsningstiden
är 4–8 veckor beroende på vilken frukt som används och i vilket distrikt
calvadosen görs.
För att få fram en liter sprit med 70 procent alkohol krävs
13 liter cider, och till det används 18 kilo äpplen. Cidern till calvados görs
aldrig av en enda äppelsort, utan man blandar flera olika för att få en bra
smakbalans.
När cidern har jäst färdigt är det dags att destillera den
till äppelsprit.
Destillering
Calvados destilleras på två olika sätt beroende på vilket
distrikt den kommer från.
DESTILLERING I KOLONNPANNA
I AOC Calvados är det vanligast med destillation i en så
kallad kolonnpanna. Då destilleras cidern som ska bli sprit upp till hundra
gånger på olika nivåer i pannan, och allt sker i ett flöde vid ett enda
tillfälle. Metoden ger en ren sprit av bra kvalitet.
Calvados från Domfrontais får bara destilleras i
kolonnpanna, bland annat för att behålla fruktigheten.
DUBBELDESTILLERING I ENKELPANNA
Dubbeldestillation är mer komplicerat och görs i en så
kallad enkelpanna eller alambic. I en sådan destilleras cidern två gånger i
följd, inte i ett ständigt flöde som i kolonnpannan.
Calvados från AOC Pays d'Auge får bara destilleras i
enkelpanna. Spriten destilleras två gånger för att höja alkoholhalten och
behålla komplexiteten.
I AOC Calvados dubbeldestillerar ett fåtal producenter sin
sprit i enkelpanna
Dagens tre Calvados var
Domaine de la Vectiere Calvados Domfrontais Vielli 3 ans
Produktnummer: Nr 333
Färg: Gyllengul färg.
Doft: Fruktig, nyanserad doft med inslag av fat, gula
päron, äpplen, apelsin, knäck, marsipan och halm.
Smak: Fruktig, nyanserad smak med liten sötma, inslag
av fat, gula päron, äpplen, apelsin, knäck, marsipan, kryddor och halm.
Serveras rumstempererad som avec.
Alkoholhalt :40 % vol.
Pris: 299 kr, 50 cl
Skånska Spritfabriken Österlen VSOP First Batch
Produktnummer: 31 888
Färg: Gyllengul färg.
Doft: Fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av
röda äpplen, vanilj, örter, aprikos och nötter.
Smak: Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av röda äpplen,
vanilj, kryddor, aprikos och nötter.
Alkoholhalt: 40,7 % vol
Pris: 396 kr, 50 cl
Berneroy XO Calvados
En XO Calvados från Berneroy beläget i hjärtat av regionen.
Detta är Berneros premiumuttryck, en blandning som innehåller Calvados som
lagrats väl på ekfat.
Berneroys flaggskepp är XO Calvados vilken har lagrats minst
6 år på små, franska ekfat. Olika årgångar har sedan blandats så att
medellängden på lagringen är 10-11 år. Äpplesmaken kan mer relateras till
äpplepaj än till nyplockade äpplen och med en ton av knäck och brunt socker
tillsammans med kanel och muskot.
Produktnummer: Finns inte på Systembolaget
Färg: Bärnstensgul
Smak: Medelfyllig med mogna äppeltoner, lätta
pärontoner och med inslag av kola och kryddor.
Alkoholhalt: 40 % vol
Pris: 694 kr, 70 cl. Säljs inte i Sverige
Facit till dagens provning:
Glas 1 och 2 var väldigt lika varandra i doft, smak och färg medan det i glas 3 var helt annorlunda vilket visade sig var den som var tillverkad i Sverige.
Glas 1 var tillverkad av bara äppelcider. (Calvados Domfrontais Vielli)
Glas 2 var tillverkad av äppelcider med inblandning av päroncider. (Berneroy XO Calvados)
Glas 3 var tillverkad i Sverige på äppelmust
Som avslutning på dagen bjöds på äpplepaj med kaffe och avec vilket intog i samband med skrapet av Trisslotter. Tyvärr blev det ingen högvinst den här gången men vi hade haft en trevlig och kul provning.
Nästa provning blir hos Håkan den 21 november.