Hos Janne 21 oktober 2025
Dags för provning nummer 31! Idag hemma hos Janne i Piltorp. Till dagens provning hade Janne även bjudit in Björn som gäst.

Vi började som vanligt med mackor, öl och mycket skvaller och småprat. Nyfikenheten var stor om vad som händer i förhandlingarna med försvarsmakten angående en eventuell husförsäljning. Tyvärr inget nytt.
Var dagens provning sedan en fortsättning på den vi hade
senast hos Konka? Då var uppgiften att utröna vilket av glaset det var whisky
i. Dagens provning var att försöka placera dagens tre whisky i första hand
vilket världsdel respektive whisky var tillverkad i och därefter i vilket land.
Lätt som en plätt trodde vi andra men oj vad vi bedrog oss. Det var inte så
lätt som vi trodde och den ända hjälp vi fick var att ingen av de tre var
tillverkad i Antarktis!
Det doftades, smuttades, sörplades och gissades.
När vi till slut kom till facit var det mexikansk, fransk och indisk whisky som
bjöds på!

KAMET
Indisk Single Malt Whisky
Pris: 599 kr/70 cl
Alkoholhalt 46 %
Kamut görs av Piccadilly Distillery i Kurukshetra och ges ut
av Peak Spirits som ägs av indiern Ansh Khanna och amerikanen Ken Fredrickson.
Kamut görs på sexradigt korn som vuxit på Himalayas
sluttningar och bringats att jäsa med fransk jäst. Destillering sker i pot
stills. Whiskyn lagras på en mix av amerikanska bourbon fat och spanska
sherryfat av oloroso- och PX-typ. Slutlagring sker på franska rödvinfat som
tidigare innehållit Bordeaux-vin. Vilket är väldigt unikt för att vara en
indisk maltwhisky.
Smakprofilen beskrivs som fruktig och kryddig med inslag av
vanilj, russin, mörk choklad och ek
ABASOLO
Mexikansk Corn Whisky
Pris 538 kr/ 70 cl
Alkoholhalt 43 %
Abasolo produceras i Jilotepec de Abasolo, Mexiko, och sägs vara det första destilleriet som helt ägnar sig åt mexikansk whisky, samt den första 100 % majswhiskyn från Mexiko. Whiskyn görs på Cacahuazintle-majs (uttalas kaka + wha + SINT lay), som genomgår nixtamalisering, en traditionell process där majsen blötläggs och kokas i en alkalisk lösning innan den tvättas och skalas. En liten del av majsen mältas och tillsätts vid mäskningen. Abasolo dubbel-destilleras i handgjorda pot stills och lagras i 24 månader på både nya rostade och använda amerikanska ekfat, och buteljeras vid 43 % alkoholhalt
Rostad majs i doften tillsammans med inslag av läder och vanilj, och en klunk avslöjar toner av svart te, toffee, honung.
BEAUCAMP
Fransk Single malt whisky
Pris 499 kr/70 cl
Alkoholhalt 46 %
Beauchamp Single Malt Whisky kommer från destilleriet Les
Bienheureux som är beläget mitt i skogarna fyra mil från Bordeaux, Frankrike.
Produktionen av Beauchamp börjar med lokalt odlat korn, som
antingen hämtas från destilleriets egna fält eller från noggrant utvalda
partnerjordbrukare. Kornet mältas, mäskas & jäser innan det destilleras i
kopparpannor. Den resulterande råspriten har en rik karaktär med djupa maltiga
toner vilket är en viktig del av whiskyns karaktär som förstärks av det
ofiltrerade tillvägagångssättet, där destilleriet väljer att bevara så mycket
naturlig smak som möjligt.
Det som gör att Bauchamp står ut från mängden är hur de lagrar
sin whisky.
Efter destillationen tar den mest avgörande delen av
Beauchamps karaktär form: fatlagringen. Till skillnad från många traditionella
skotska eller irländska whiskysorter, som ofta lagras på bourbon- eller
sherryfat, vilar Beauchamp på fat som tidigare innehållit Pineau des Charentes.
Pineau des Charentes är ett av de främsta starkvinerna i
Frankrike men är ändå nästan okänt. Det framställs genom att man tar ojäst
druvmust från området Charente och så spritar man upp det med cognac. Detta gör
att jästen dör och således också jäsningen. Sedan får blandningen vila på fat
och resultatet är ett sött dessertvin.
Beauchamp lagras först i mer än tre år på franska ekfat
innan whiskyn förs över till de spännande ex-Pineau des Charentesfaten för en
finish i några månader.
Doft: En komplex doftbild där rostade spannmål möter sultanrussin
& apelsinskal. Subtila inslag av karamell & brunt socker adderar djup.
Smak: Kraftfull & generös i smaken, där söta inslag av torkad
frukt, apelsin & vanilj balanseras av en frisk, vinlik ton från
Pineaufatet.
Eftersmak: Lång & behaglig med lakrits, päron & en touch av ek.
En lätt bitterhet från apelsinskal bidrar till en elegant avslutning.
Efter provningen så bjöds på kaffe, äppelpaj och rom eller
cognac som avec.
Dagen Trisskrap renderade en vinst av 60 kr, framskrapat av
dagen gäst, Björn.
Nästa provning blir hos Håkan den 18 november
