Hos Janne den 12 maj 2020

16.05.2020

Vilken inledning på dagens provning vi bjöds på! Bubbelvin i trädtoppen - kan man få en bättre start? Vårt enda bekymmer var att i trädtoppshöjd kommer det åt att blåsa och är det då bara enstaka plusgrader så blir det kallt vilket medförde att vi sökte oss in till värmen där det bjöds lyxiga smörgåsar och en god öl. 
Därefter fick vi dagen överraskning - idag skulle vi inte prova whisky utan istället Rom med utmaningen att placera de olika romsorterna i rätt land.

Rom tillverkas av sockerrör. Antingen av sockerrörssaft eller av melass, vilket är en restprodukt vid sockerframställning. Till största delen kolonndestilleras rom. Ett annat sätt att destillera är i en enkelpanna, (pot still), vilket ofta ger en kraftigare smakupplevelse då alla smaker och ämnen finns kvar i brygden. Rom delas vanligen upp i tre olika stilar; fransk, brittisk och spansk. Saft från sockerrör används mest i den rom som ofta klassas som "fransk stil". Här används kolonnpanna för framställning och rommen lagras oftast på konjaksfat. "Brittisk stil" eller "spansk stil" använder oftast melass och i största utsträckning också enkelpanna. Denna lagras oftast på bourbonfat. 
Eftersom rom inte har någon reglerad produktionsmetod kan den destilleras på olika sätt. Ljus rom kolonndestilleras oftast medan mörkare varianter oftare kan destilleras i enkelpanna. Enkelpanna ger den egenskapen att den skapar fler smakämnen till rommen och ger därför en mer koncentrerad smak. Efter den första destillationen produceras en mycket smakrik vätska som i spansktalande länder kallas för aguardiente
Efter destilleringen tappas rommen på fat för att lagras. LDe fat som används är i huvudsak bourbon, (Spansk / Brittisk stil) och konjak, (Fransk stil). Träslaget är ofta Amerikanska vitek. De flesta länder kräver att rommen ska vara lagrad i minst ett år.
Lagrad rom är rom som lagrats på fat under längre tid och brukar få tillnamn såsom Reserva, Añejo eller en siffra baserat på hur många år den lagrats. 
Svart rom heter oftast Black eller Black label. Är ännu mörkare än gyllene rom. (Se nedan.) Denna variant lagras relativt länge och ofta med tillsatt karamelliserat socker för att ge en ännu mörkare ton. Till smaken är den rikare och mer karamellaktig. Ibland kan man även smaka spår av olika kryddor. De bästa varianterna är destillerade i enkelpanna och passar utmärkt att dricka rent. Används även i olika drinkar och är den romsort som används mest i matlagning. 
Gyllene rom omnämns för det mesta som Gold eller Amber. Rom som lagrats längre tid än ljus och därför har en mer gyllene färg. Den får vanligen ytterligare smak genom kryddning och färgämnen (sockerkulör). Dessa säljs oftast under namnet Spiced Rum som i Captain Morgan eller Negrita som båda benämns "Spiced Gold". 

De tre olika sorterna vi provade var:
- Ron Barco de Cargas 15 YO
- Rum Nation 10 år
- Brugal Ron Anejo

Ron Barco De Cargas kommer från Guatemala och har lagrats minst 15 år på amerikanska bourbonfat. Smaken är nästan sammetslen med en söt karaktär av mörk choklad, kanel och vanilj.

Rum Nation 10 år kommer från Panama och är en "lättare" rum i spansk stil. 
Rum Nation - en verdensomspændende romserie, udelukkende bestående af udvalgte fade fra et destilleri. Et udvalg af "single rom", tro mod spiritussens hjerte, unik og uforglemmelig.En rom, der er ideel for nybegyndere indenfor rom verdenen, eller for dem, som blot nyder den lettere Spanske rom-stil. Det er ikke beskrevet, hvilket destilleri rommen kommer fra, men de fleste kendere gætter på Varela Hermanos, som også laver deres egen Abuelo serie.Rommen har ligget og modnet 10 år i Panama på brugte amerikanske Bourbonfade. I dette tilfælde Jack Daniels fade.Duft: Delikat, let og frisk med sødme og frugt.Smag: Let fyldig smag, som alligevel træder i karakter. Sødmen fra sukkerrørssaften dominerer uden dog at blive for påtrængende. Akaciehonning, rosin og mælkechokolade med et hint af orange og abrikos.

Eftersmag: Lækker ren og blød med en endeløs sødme.
40% 70 cl DKK 320,00 inkl. moms

Brugal Ron Anejo  Reserva från Dominikanska Republiken och är ett exceptionellt lent Dry Rum skapat av Brugal-familjen, Master Distillers, med erfarenhet som sträcker sig över 125 år och 5 generationer. Brugal-familjens Master Distiller har skapat Ron Añejo Reserva.
Beschreibung
Ein schöner, runder Rum, der mit Leidenschaft kreiert wird:
Über sein tatsächliche Alter schweigt der renommierte Erzeuger Brugal aus der Dominikanischen Republik. Der Reserva Anejo Bestand reift mindestens fünf Jahre und seine Abfüllmenge ist begrenzt. Diesem Tropfen widmet Brugal sehr viel Aufmerksamkeit. Sein Reifegrad wird streng kontrolliert und erst wenn Qualität und Ausdruck stimmen, schlägt seine Stunde. Sein sanfter Braunton ist ein optisches Versprechen, das er ebenso auf der Zunge erfüllt.
Hier stellt man das Resultat in den Fokus und beschwört die Formel "Sanft, klar und rein!". Bei der Lagerung des künftigen Ron Reserva Anejo in historischen Bourbon-Fässern aus Eiche spielt die energiereiche Sonne der Karibik eine Hauptrolle: Die feinen Rums schlummern und reifen von Sonnenstrahlen geküsst und von einem leichten Lufthauch umschmeichelt bis zum Tag ihrer
Das Unternehmen Brugal ist seit mehr als 130 Jahren im Rumgeschäft und bewahrt sein gesammeltes Wissen weitestgehend unter Verschluss.
Art des Artikels:Rum 23,95 € Artikel-Nr.: A-1170 Ursprungsland: Dominikanische Republik
Alkoholgehalt:38.0 %vol. Farbstoff(e): Farbstoff (Zuckerkulör) Hersteller: Brugal & Co

Hur det gick med att placera respektive rom i rätt land? Konka klarade alla tre! Imponerande.
Efter avslutad provning, bjöds vi på kaffe, äpplepaj och avec varefter vi tackade för en mycket trevlig eftermiddag!

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång