Hos Janne den 26 februari 2019
I ett strålande vårvinterväder hälsade vi på i Piletorp hos Janne med en ny spännande provning.
Det blev en händelserik eftermiddag. Inledningen var imponerande då fick fick för första gången höra mullret från V8 motorn i Jannes Camaro! Det både hördes och kändes i maggropen!
Efter en välsmakande smörgås var det dags för dagens provning. Det var återigen en lurig provning med tre helt olika typer av whisky. Efter mycket luktande, smackande och sörplande kom vi i alla fall fram till att den gemensamma nämnaren var skotsk whisky. Vi var snubblande nära att hitta rätt sort på den mest rökiga men...vi nådde inte hela vägen. Vi var dock rörande eniga om vilken av de tre som var bäst.
Facit till provningen var att i de tre flaskorna gömde sig Cragganmore, Lagavulin och Talisker.
Cragganmore
12 Years. Tillverkad i Storbritannien, Skottland, Highlands, Speyside.Smak: Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär
och viss rökighet, inslag av gula päron, apelsin, honung och halm. Serveras
rumstempererad som avec.
Alkoholhalt: 40 %. Färg: Mörk,
gul färg. Sockerhalt: <3,0 g/l. Tillsatser: E 150.
Doft. Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär och ton av rök, inslag av apelsin, gula päron, honung och örter.
Övrigt
Maltwhisky delas in i olika grupper,
beroende på vilken region destilleriet ligger i. Det finns olika indelningar,
mer eller mindre snäva, men det vanligaste är att man pratar om fyra
geografiska huvudområden; Highlands, Speyside, Lowlands och Islay.
Om producenten
Cragganmore grundades i Ballindaloch
1869 av John Smith. Han valde platsen framförallt för att järnvägen gick precis
utanför destilleriet. Han hade erfarenhet från att leda flera destillerier, som
The Glenlivet, Dailuaine, Macallan, Wishaw och Glenfarclas. Efter John Smiths
bortgång drev sonen Gordon destilleriet fram till 1923 då bolaget såldes till
MacPhearson-Grants och White Horse Distillers. MacPhearson-Grants säljer sin
andel 1965 till Distillers Company Ltd - DCL - som blir ensam ägare, då de
tagit över White Horse Distillers 1927. White Horse Distillers upplöstes som
företag 2010. Sedan 1997 ägs företaget av Diageo.
Lagavulin
16 Years. Tillverkad i
Storbritannien, Skottland , Islay
Smak: Komplex, maltig, påtagligt rökig smak med fatkaraktär,
inslag av pomerans, choklad, nötter, apelsin, jod, tjära och smörkola. Serveras
rumstempererad.
Alkoholhalt:
43%.
Färg:Gulbrun färg. Sockerhalt:<3,0
g/l. Tillsatser:E 150.
Doft Komplex, maltig, påtagligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av pomerans, choklad, nötter, apelsin, jod och smörkola.
Övrigt
Maltwhisky framställs enbart av korn. Maltwhisky delas in
i olika grupper beroende på vilken region destilleriet ligger i. Precis som med
vin ger regionernas klimat, traditioner, vatten och olika tekniker skilda
karaktärer åt slutprodukten. Det finns olika indelningar, mer eller mindre
snäva, men det vanligaste är att man pratar om fyra geografiska huvudområden;
Highlands, Speyside, Lowlands och Islay.
Om producenten
Lagavulin grundades 1816 av John Jonston och är ett av
Skottlands äldsta destillerier. Lagavulin var det första lagliga destilleriet i
närheten av Dunyvaig Castle, där det i början av 1700-talet fanns minst 10
illegala destillerier. Efter ett par olika ägare köps det av James Logan Mackie
som blir ägare fram tills 1889 då hans brorson Peter tar över via Mackie &
Co. 1924 ändrar företagets namn till White Horse Distillers som blir en del av
Distillers Company Ltd 1927, som i sin tur var en del av det som senare blev
Diageo. Namnet Lagavulin härstammar från gaeliskans "Lag a' Mhuilinn",
som betyder ungefär "sänkan/dalen vid kvarnen".
Talisker
10 Years,
Tillverkad i Storbritannien, Skottland, Highlands, Islands, Isle of Skye
Smak: Smakrik, påtagligt rökig whisky med fatkaraktär, inslag
av tjärpastill, apelsinmarmelad, ljunghonung, mörk choklad och jod. Serveras
rumstempererad.
Alkoholhalt: 45,8 %. Färg: Ljus, gulbrun färg.
Sockerhalt: <3,0 g/l. Tillsatser: E 150.
Doft Komplex, påtagligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av tjärpastill, apelsinmarmelad, ljunghonung, mörk choklad och jod.
Övrigt
1960 förstördes destilleriet i en brand och blev vilande
fram till 1962. I början på 1970-talet läggs den egna mältningen ner och ny
malt köps från Glen Ord. Talisker fanns under många år som single malt i
oberoende tappningar. Först i slutet på 1990-talet framhävdes den egna single
malten genom grundandet av Classic Malt Selections, då även destilleriet
moderniserades.
Om producenten
1825 anländer Hugh och Kenneth MacAskill till Skye från
den mindre ön Eigg. Hugh förvärvar Talisker House och norra delen av halvön
Minginish på östra Skye. De ville skifta snabbt från traditionellt jordbruk
till mer lönsamma fårfarmer och arrendatorerna blev tvungna att flytta på sig.
Wiskybranschen lockade även bröderna. Talisker, som är det enda destilleriet på
ön Skye, startades 1830 av bröderna vid Talisker Bay i det lilla kustsamhället
Carbost. Det blev ingen lyckat inträde, ekonomiska bekymmer följde och 1848 var
banken vid rodret. Destilleriet låg avlägset och det dröjde ända till 1880
efter en del olika ägare misslyckats, då Roderick Kemp med Alexander Allen tog
över och byggde bland annat en hamnkaj. Roderick sålde sin andel 1892 för att
köpa Macallan. 1916 tar en grupp av större blenders över som sedan går samman
och långt senare blir Diageo - nuvarande ägare
Vi avslutade provningen med bastu och bad i vattentunnan. En värdig avslutning på en jättetrevlig eftermiddag