Hos Konka den 25 maj 2021
En dukning med, inte tre utan sex whiskyglas var vad som mötte oss när vi träffades för 2021 års första provning. Vadan detta? Svaret fick vi efter att vi avnjutit en varm smörgåstårta kombinerat med ett kroatiskt öl. Vilken god och njutbar uppvärmning av smaklökarna det var.
De sex glasen då? Jo, dagens första utmaning var att jämföra doft och smak mellan parvisa glas vilket inte var lätt. Visst var de lika ....eller var de inte det??
Förklaringen var att se om vi uppfattade en whisky olika beroende på i vilken form glaset hade som det serverades i. Vi var helt överens om att det blev skillnad, de tulpanformade glasen gav en mer koncentrerad doft men tappade en del av den när man drack medan de mer öppna glasen inte doftade lika mycket men bättre kombination av lukt och smak när man drack.
Dagens andra utmaning var att hitta dagens tema, plus att lösa dagens tipsrad. Det gav oss mycket huvudbry.
Vi doftade, smuttade, sörplade och gissade. Det var tre fantastiskt goda whiskys vilket till slut (och med flera ledtrådar ) ledde oss in på att att de var vällagrade och därmed koppling till ålder. Svaret var att det var alla tre var lagrade i 21 år, dvs nuvarande årtal.
De sorter som vi provade var Glengoyne, Glenlivet och Tomintoul.
Glengoyne 21
I den sydligaste delen av skotska Highland ligger det lilla
whiskydestilleriet Glengoyne . Grundat 1833 är det idag ett
av de ledande namnen inom single malt whisky. Med en exceptionell noggrannhet
och tålamod har man utvecklat egna metoder, bland annat när det gäller
fatkvalitet, långsam destillering och vattenkälla. Slutprodukterna innehåller
en unik kombination av kraft och koncentration tillsammans med en sammetslen
känsla. Ett par av hemligheterna är att hålla fast vid en stor andel sherryfat
och att låta malten lufttorka utan kontakt med torvrök.
Den 21-åriga utgåvan ur Glengoyne Collection
är lagrad enbart på handplockade sherry-fat, till allra största delen
förstagångs-fat (first fill) med en liten andel fat använda några gånger
tidigare.
Smakbeskrivning enligt Systemet:
Komplex, smakrik whisky med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av valnötter,
torkad frukt, kakao, lakrits och honung.
Pris 1 499 kr
Tomitoul 21
Byn Tomintoul har omkring 300 invånare och är ett
av Skottlands högst belägna samhällen och till och med den högst belägna byn i
regionen Highlands.
Tomintoul Distillery byggdes 1964 i dalgången intill floden
Avon som är en av River Speys bifloder i södra delen av Speyside.
Varje vinter isoleras Tomintoul och omgivningarna av djup
snö. Det är inte ovanligt att de anställda inte kan ta sig ut till destilleriet
eftersom snön på vägarna ligger meterdjup. Den höga höjden och det
kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att destillera och lagra
whisky vilket ger Tomitoul dess unika karaktär. Dessutom gör de omgivande
bergen att platsen där destilleriet ligger är en av de regnfattigaste i
Skottland. Den låga temperaturen på vattnet, som tas från två sjöar i bergen,
gör att kylningen av pannorna blir mycket effektiv, antagligen den mest
effektiva i Skottland, vilket i sin tur betyder att man kan skära hjärtat mer
distinkt, undvika högre alkoholer och därigenom få det lätta och eleganta
destillat man önskar.
Tomintoul 21 Years är en åldrande skönhet som vilat på
bourbonfat i minst 21 år på destilleriet.
Smakbeskrivning enligt Systemet
Komplex doft med tydlig fatkaraktär, inslag av nektarin,
vaniljfudge, gula päron, macadamianötter, torkade aprikoser, kanel, honung och
pomerans.
Pris 1 379 kr
Glenlivet Archive 21
The Glenlivet Distillery ligger i Speysideregionen, vid
floden Livet, strax innan den flyter ihop med Avon. Fabrikens grundare, George
Smith, var den förste som ansökte om tillstånd att destillera år 1824 då nya
regler krävde licens för tillverkning. Då hade han sedan länge, i hemlighet,
bränt sin whisky hemma på gården, precis som sin far, farfar och de flesta
grannar. Den som gick över från olaglig till laglig verksamhet tog en avsevärd
risk och betraktades ofta som en svikare av sina före detta
hembrännar-kollegor. Därför utrustade sig George med två tunga pistoler, som
han bar med sig under många år, för att förhindra eventuella hämndaktioner. När
whiskyn Glenlivet blev känd utanför regionen började även andra tillverkare
skriva Glenlivet på etiketten, eftersom namnet betraktades som en
kvalitetsgaranti. Det gick så långt att destilleriets dåvarande ägare James
Smith (son till grundaren George) ansökte om att få namnskydda sitt
whiskymärke. Han fick sitt namnskydd och från år 1880 är det bara hans whisky
som får kallas The Glenlivet. The Glenlivet är originalet!
Whiskyn i "The Glenlivet Archive 21" är en
blandning av olika fat i Glenlivets lager som sträcker sig från 21 år och
uppåt. Dessa fat kan innehålla ex-bourbon, sherry, 1st och 2nd fill amerikanska
och europeiska fat. Allt beror på vad de har undanstoppat. Målet är skapa en
djup och rik whisky som är fullmatad med komplexa aromer och smaker. Detta
innebär också att den kommer att förändras över tid, allt beroende på vad de
har tillgängligt, vilket gör varje batch unik. Självklart försöker man
återskapa samma doft och smakbild så nära det nu går.
Smakbeskrivning enligt Systemet:
Elegant, aningen rökig whisky med fatkaraktär, inslag av
torkade aprikoser, pomerans, valnötter, honung, salmiak och knäck.
Pris 1 449 kr
Som avslutning på eftermiddagen bjöds även på ett smakprov av en whisky från Konkas fat från Box. En trevlig avslutning på en i alla avseenden god och utmanande provning.