Hos Peter 28 februari 2023 Provning nr 21
Så var det då äntligen dags för en whiskyprovning - trodde vi! Det visade sig bli inte bara en provning utan två för tillsammans med den inledande smörgåsen, som för övrigt var två så fick vi även prova dels en importerad vodka och dels Peters egen kryddning av samma vodka. Både smörgåsarna och snapsarna var jättegoda och slank ner fort och lätt.
Därefter vidtog så dagens provning. För dagen var det inte tre utan fyra olika whisky vi skulle prova. De ledtrådar vi fick och bakgrunden till provning var:
Gemensam nämnare 1 - 5:
1. Whisky
2. Skottland
3. Highlands – Speyside
4. Single malt
5. Ingen rökighet
Gemensam nämnare 6:
6. Tamnavulin Single Malt Whisky
URSPRUNG
Speyside ligger i nordöstra Skottland mellan Inverness i väster och Aberdeen i öster och avgränsas av bergskedjan Grampians i söder och av Nordsjön i norr. Merparten av destillerierna ligger längs floden Spey och dess bifloder. Speyside kan sägas utgöra hjärtat i skotsk whiskyproduktion, och står för närmare 70 procent av världens totala produktion av maltwhisky. Speyside whisky sägs ofta vara aningen söt och inte alltför rökig, men med nästan 100 destillerier är det svårt att generalisera.
OM PRODUCENTEN
Tamnavulin grundades 1966. Destilleriet ligger i byn Tomnavoulin vid foten av bergen Cairngorm Mountain i distriktet Speyside, mellan städerna Inverness och Aberdeen. Vattnet till whiskyn hämtar man från underjordiska källor i kullarna vid Easterton. Tamnavulin är gaeliska och betyder i engelsk översättning "mill on the hill" (kvarnen på kullen). Namnet kommer av en gammal byggnad på platsen för destilleriet. I byggnaden fanns förr ett kardverk för kardning av ull - på engelska "carding mill". Varumärket ägs idag av Whyte & Mackay.
FÄRG Gyllengul färg.
DOFT Fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, apelsinskal, nougat, ananas och smörkola.
SMAK Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, apelsinskal, mandelmassa, ananas, vanilj och smörkola.
LAGRING En skotsk maltwhisky måste lagras minst tre år på fat. Denna whisky har lagrats på amerikanska ekfat samt fått en slutlagring på sherryfat.
FÄRG Orangebrun färg.
DOFT Maltig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av ljus sirap, pomerans, torkade dadlar, nötter, aprikos och vanilj.
SMAK Maltig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av ljus sirap, torkade dadlar, nötter, apelsinchoklad, ceder, aprikos och vanilj.
LAGRING Denna whisky har lagrats på amerikanska ekfat och har därefter fått en slutlagring på franska ekfat som tidigare innehållit vin gjort av cabernet sauvignon.
FÄRG Mörk, gyllengul färg.
DOFT Nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, honung, kanel, nötter, vanilj och apelsin.
SMAK Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, honung, kanel, hasselnötter, vanilj och apelsin.
LAGRING Whiskyn har lagrats på amerikanska ekfat för att sedan flyttas över till tyska fat som tidigare använt till rött vin av druvsorten pinot noir. Därefter får whiskyn lagras ytterligare en tid på amerikanska ekfat.
FÄRG Ljus, gulbrun färg.
DOFT Fruktig, nyanserad doft med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av russin, mörk choklad, apelsin, kanel, vanilj och hasselnötter.
SMAK Fruktig, nyanserad smak med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av sultanrussin, mörk choklad, pomerans, kanel, gula päron och vanilj.
LAGRING Whiskyn lagrades inledningsvis på begagnade bourbonfat. Slutlagringen skedde på tre olika sorters sherryfat.
Efter avslutad provning bjöds det på kaffe, kaka och avec, vilket för dagen var en portugisisk Absint. Till kaffe skrapade vi även omgångens Trisslotter vilka tyvärr inte medförde någon vinst. Även om Fru Fortuna inte var på vår sida hade det varit en kul och trevlig provning - som vanligt!