Irländsk Whiskey hos Håkan 6 dec 2022
Så var det då åter dags för en whiskyprovning hos Whiskyns Vänner i Linköping, denna gång med Håkan som värd.
Den obligatoriska lunchmackan var, inte helt överraskande med jultema då vi kommit in i advent. Till mackorna inmundigades en mörk Bryggmästaröl ledsagad av en "Prima Julsnaps"
Dagen provning bestod av tre irländska whiskey med olika karaktär. Det var Bushmills, Connemara Peated Single Malt och Two Stacks Single Malt Double Barrel.
Historien bakom:
Irland -
whiskeyns hemland. Det var där spritsorten fick sin början, redan omkring 500-talet när munkar etablerade sig i landet och började koka sprit,
närmare bestämt i Dublin som även benämndes som whiskyvärldens huvudstad en
gång i tiden. Det dröjde dock fram till 1800-talet innan produktionen började
komma igång på allvar, men den blev även snabbt attraktiv i England då smaken
var mer len och mild jämfört med många andra sorter.
Till en
början kallades det för Irish Pot Still Whiskey som destillerades två eller tre
gånger innan det buteljerades, samtidigt som både mältat och omältat korn
användes som sädesslag.
Irländarna
hävdade bestämt att whiskeyn enbart fick destilleras i kittelpannor. Att blanda
drycken med whisky från andra destillerier ansåg irländarna vara befängt.
Skottarna började däremot blanda drycken med flera olika sorter som
producerades i andra destillerier. Detta ledde också till ett slags
produktionskrig vilket gjorde att irländska producenter började stava ordet med
ett ytterligare "e", alltså whiskey istället för whisky. I första hand för att
särskilja de olika sorterna från varandra, men också som en slags yrkesstolthet
där irländarna ansåg att deras produktion var betydligt mer äkta - då de inte
blandade whiskysorter med varandra.
Irländsk
whiskey görs oftast på en blandning av mältat (grott) och omältat korn samt
vete och eller majs. Ett fåtal märken är numera enbart framställda av mältat
korn - det vill säga maltwhiskey. Den irländska whiskeyn är ofta mer fruktig och lite mildare jämfört med
exempelvis Skotsk whisky, men något som också ger den ett mer distinkt uttryck
är det omältade spannmålet som används i tillverkningsprocessen. Den
destilleras upp till tre gånger vilket är en bidragande faktor till den
välkända och lena smaken. I likhet
med skotsk whisky är minimilagringstiden tre år på ekfat innan spriten får
kallas whiskey.
Till
skillnad från i Skottland, torkas inte malten över torveld. I stället används
så kallat antracitkol, rökfritt kol. Därför blir inte malten, och därmed inte
heller whiskeyn, rökig. Det milda klimatet gör att mognadsprocessen går lite
snabbare än i Skottland och generellt är lagringstiden kortare.
Att delvis
använda omältat spannmål för att göra whiskey är lite av en irländsk
specialitet. Från början var det ett sätt för producenterna att spara pengar,
då skatten på mältat spannmål var hög. Inte nog med att det fungerade med
omältat - whiskeyn smakade fruktigare, kryddigare och fick en rund munkänsla.
Dessutom blev alkoholhalten högre.
I slutet
på 1800-talet var whiskeyproduktionen stor på Irland. På grund av flera olika händelser,
tex framväxandet av nykterhetsrörelsen och förbudstiden i USA, kom den inhemska
whiskeyindustrin på´1920 och 30-talet att krympa till en skugga av sitt forna
jag.
Efter den
nedgången försvann traditionen av att inte blanda olika whiskysorter med
varandra. Samtidigt öppnade man upp möjligheten att använda flertalet olika
sädesslag i produktionen.
På 1960-talet var endast ett enda destilleri verksamt och verksamheten
koncentrerad till Cork. 2010 fanns
det 4 destillerier, idag över 30 och fler är på gång. Gamla destillerier öppnar
upp efter att ha varit stängda i många år.
Irland är det snabbaste växande landet inom whiskeytillverkning. I USA består idag 42 % av all whiskeyförsäljning av irländska sorter.
Bushmills
Bushmills är
ett av världens äldsta destillerier även om den första historien gått förlorad.
Genom den lilla nordirländska staden Muileann na Buaise, som de gaelisktalande
alltjämt säger, rinner floden Bush, som i århundraden gett vatten och kraft
till destilleri och kvarn. En anekdot är att
Bushmills var det första irländska destilleriet som fick elektricitet. Det gick
sådär, när man slog på strömmen några dagar senare brann destilleriet ner.
Bushmills
gjorde länge whiskey i traditionell skotsk stil, lika hårt rökt som på
närbelägna Islay och destillerad i dubbla pannor. 1930 övergick man till
trippeldestillering. I dag är Bushmills husstil mild och fruktig.
Trippeldestilleringen ger blommiga toner med inslag av melon, päron och
persika. Whiskeyn är ofta honungslen, elegant och välbalanserad.
Doften är med
fatkaraktär, och har inslag av päron, halm, apelsin och vanilj.
Smaken har inslag av päron, örter apelsinskal och vanilj.
Two Stacks Single Malt Double Barrel
Bonding är
den irländska beteckningen för buteljerare, alltså någon som letar rätt på både
nygjord och färdiglagrad whiskey för att genom egen lagring och blending skapa
unik whiskey.
Bonding
dog ut på trettitalet men har nu återupplivats då företaget Two Stacks Whiskey
bildades 2015 i Nordirland.
Namnet Two
Stacks kommer från de två höga skorstenarna som prydde det gamla destilleriet i
Dundalk, som ligger på Irlands östkust. Skorstenarna var så höga att de en gång
fungerade som en navigationspunkt för sjömän som trafikerade rutter längst med
kusten.
Den första whiskyen som introduceras i Sverige är Two Stacks Single Malt Double Barrel, där blendern
har blandat 50% av innehållet med trippeldestillerad whiskey som lagrats på
Oloroso Sherryfat, 40% dubbeldestillerad whiskey som lagrats på bourbonfat och
sista 10 procenten av innehållet är rökig malt som lagrats på bourbonfat.
Doften är maltig med ton av läder och svag rök.
Smaken är maltig, fruktig, lite pepprig och med fatkaraktär. I bakgrunden finns även en ton av rök
Connemara Peated Single Malt
En irländsk Single Malt whiskey, döpt
efter en av de vackraste
regionerna på Irland, Connemara och är något så
ovanligt som en rökig irländsk whiskey. Den är destilleras
endast 2 gånger, för att behålla så mycket karaktär
som möjligt.
Connemara är den mest dekorerade irländsk whiskeyn med en
enorm samling av guldmedaljer och har hedrats som
"Worlds Best Irish Single Malt".
Det är en
NAS (No Age Statement).
Doften är rökig med ton av tjära.
Smaken har fatkaraktär med en tydlig rökighet. I eftersmaken finns även vanilj och choklad.
Efter avslutad provning bjöds även på en exotisk referenswhisky vilken var producerad i Mocambique! Whisky........? Näe!!
För att seden återställa smaklökarna efter den så kallade whiskyn bjöds på kaffe, saffranskaka och konjak.
Dagen Triss-skrap renderade i en vinst på 90 kr.
Nästa provning blir hos Peter den 28 februari.