Provning hos Håkan den 16 oktober 2018
Vi provade 3 olika sorters bourbon. Det var Makers Mark, Bulleit Bourbon Frontier Whisky och Jim Beam Black.
Makers Mark
Maker's Mark är Amerikas enda handgjorda bourbon whisky.
Varje individuella parti är mindre än 19 fat och man använder den gamla
"sour mash" stilen, där man använder en liten del av den sista
jäsningen till att starta den nya.
Maker's Mark är ett av de minsta destillerierna i USA
och det enda destilleri som klassats som "historic landmark"
(kulturminnesmärke). På grund av sin småskalighet och höga kvalitet, har den
blivit ett av de absolut mest respekterade bourbonmärkena runt om i världen.
Man använder minst 70% majs mot minimikravet 51% och den lagras i minst 6,5 år
(minimikrav 2 år) för att få den bästa smaken. Dessutom använder man, förutom majs, även vintervete
som ger destillatet en mjukare karaktär. Hög maisandel ger en sötare eller
mjukare smak.
Makers Mark är förhållandevis söt, mjuk och väldigt mild med
lång eftersmak. Söt och intensivt kryddig doft med tydlig prägel av vanilj samt
drag av rosor, lime och kakaoböna. Fin fyllighet. Makers Mark har frisk smak av
frukt, kryddor, eukalyptus och ingefära. Eftersmaken är kryddig med friskt
ekträ och rökiga inslag samt en avslutande fläkt av persikocheesecake. En
diskret och lite mildare bourbon än många andra.
Enligt
Systembolaget:
Smakrik, fruktig whiskey med tydlig karaktär av kolade ekfat,
inslag av vanilj, torkad frukt, knäck och pomerans. Serveras rumstempererad som
avec, eller används som drinkingrediens.
Pris 399 kr
Bulleit Bourbon
Frontier Whiskey
Bulleits är en
så kallade "straight". Det innebär att de har lagrats minst två år på aldrig
tidigare använda kolade amerikanska ekfat. En bourbon måste dessutom enligt
amerikansk lag innehålla minst 51% majs.
Karaktären på Bulleit Bourbon Frontier Whiskey baseras på en hög andel råg och
att den lagrats i minst 6 år. Innehållet
i Bulliet är 68%
majs, 28% råg och 4% mältat korn
Doften
är en klassisk
bourbon; Vanilj, kola, kryddor i form av vanilj och ingefära. Lätt fruktig,
kanske apelsinskal. Honungen, alltid denna honung. Örter också, kamomill.
Sirap. Fin komplexitet för åldern och det ringa priset.
Smaken
är
fruktigare; sylt, päron, apelsin, ananas, kokos, mint och ingefära. Frisk och
fräsch. Eftersmak är lång och mest kryddig,
som så ofta med bourbons.
Pris 329 kr
Jim Beam Black
Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whisky är baserat på ett 200-årogt
recept. En blandning av majs, råg och korn och ett naturligt Kentucky vatten är
jäst med en jästkultur som hållits vid liv sedan produktionen började. Den är
sedan destillerad två gånger och lagrad fyra år i nya, kolade fat av amerikansk
ek.
Jim Beam Black är i stället lagrad i 7-8 år för att få en mer
rökig ton, ökad fyllighet och en tydlig ekfatskaraktär.
Enligt bedömare är det en perfekt vardagsbourbon, som passar bättre i ett sällskap som inte sippar fin bourbon utan där det är mer angeläget om
att ändå ha en bourbon - vilken som helst. Bäst passar den som sällskap medan
man väntar på att grillen ska bli färdig.
Lukt och smak: Traditionell bourbon med karamell, vanilj, kryddor och även
citrus i eftersmaken
Pris 349 kr på Stena Line