Provning hos Håkan den 16 oktober 2018

29.09.2018

Vi provade 3 olika sorters bourbon. Det var Makers Mark, Bulleit Bourbon Frontier Whisky och Jim Beam Black. 


Makers Mark
Maker's Mark är Amerikas enda handgjorda bourbon whisky. 
Varje individuella parti är mindre än 19 fat och man använder den gamla "sour mash" stilen, där man använder en liten del av den sista jäsningen till att starta den nya.
Maker's Mark är ett av de minsta destillerierna i USA och det enda destilleri som klassats som "historic landmark" (kulturminnesmärke). På grund av sin småskalighet och höga kvalitet, har den blivit ett av de absolut mest respekterade bourbonmärkena runt om i världen. Man använder minst 70% majs mot minimikravet 51% och den lagras i minst 6,5 år (minimikrav 2 år) för att få den bästa smaken. Dessutom använder man, förutom majs, även vintervete som ger destillatet en mjukare karaktär. Hög maisandel ger en sötare eller mjukare smak.
Makers Mark är förhållandevis söt, mjuk och väldigt mild med lång eftersmak. Söt och intensivt kryddig doft med tydlig prägel av vanilj samt drag av rosor, lime och kakaoböna. Fin fyllighet. Makers Mark har frisk smak av frukt, kryddor, eukalyptus och ingefära. Eftersmaken är kryddig med friskt ekträ och rökiga inslag samt en avslutande fläkt av persikocheesecake. En diskret och lite mildare bourbon än många andra.

Enligt Systembolaget:
Smakrik, fruktig whiskey med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av vanilj, torkad frukt, knäck och pomerans. Serveras rumstempererad som avec, eller används som drinkingrediens.
Pris 399 kr

Bulleit Bourbon Frontier Whiskey
Bulleits är en så kallade "straight". Det innebär att de har lagrats minst två år på aldrig tidigare använda kolade amerikanska ekfat. En bourbon måste dessutom enligt amerikansk lag innehålla minst 51% majs. 
Karaktären på Bulleit Bourbon Frontier Whiskey baseras på en hög andel råg och att den lagrats i minst 6 år. Innehållet i Bulliet är 68% majs, 28% råg och 4% mältat korn
Doften är en klassisk bourbon; Vanilj, kola, kryddor i form av vanilj och ingefära. Lätt fruktig, kanske apelsinskal. Honungen, alltid denna honung. Örter också, kamomill. Sirap. Fin komplexitet för åldern och det ringa priset.
Smaken är fruktigare; sylt, päron, apelsin, ananas, kokos, mint och ingefära. Frisk och fräsch. Eftersmak är lång och mest kryddig, som så ofta med bourbons.
Pris 329 kr

Jim Beam Black
Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whisky är baserat på ett 200-årogt recept. En blandning av majs, råg och korn och ett naturligt Kentucky vatten är jäst med en jästkultur som hållits vid liv sedan produktionen började. Den är sedan destillerad två gånger och lagrad fyra år i nya, kolade fat av amerikansk ek.
Jim Beam Black är i stället lagrad i 7-8 år för att få en mer rökig ton, ökad fyllighet och en tydlig ekfatskaraktär.
Enligt bedömare är det en perfekt vardagsbourbon, som passar bättre i ett sällskap som inte sippar fin bourbon utan där det är mer angeläget om att ändå ha en bourbon - vilken som helst. Bäst passar den som sällskap medan man väntar på att grillen ska bli färdig.
Lukt och smak: Traditionell bourbon med karamell, vanilj, kryddor och även citrus i eftersmaken
Pris 349 kr på Stena Line

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång