Romprovning hos Peter 31 maj 2022
Ett ljummet försommarregn var inledningen till vår provning nummer 18, en träff hos Peter med provning av Rom. Efter att ha avnjutit den traditionella och obligatoriska lunchmackan, idag med falukorv, stekt ägg med mera vidtog så provningen.
Det vi provade var 3 x Diplomatico från Venezuela.
Mer info om Diplomatico-Rum från Venezuela:
Destilleriet grundades 1959 och är idag en av de största romproducenterna i landet och flerfaldiga vinnare av internationella utmärkelser
Destilerias Unidas som ligger bakom rommen Diplomático finner man i staden Acarigua belägen vid foten av Anderna i nordvästra Venezuela. Platsen är noga utvald för sin närhet till de viktiga sockerbearbetningsanläggningarna och den närliggande Nationalparken Terepaima, där man får sitt rena vatten till romproduktionen ifrån. Vädret är också en faktor i valet av destillerats läge, det spelar en nyckelroll i sockerrörsproduktionen och jäsningen.
Destilleriet grundades redan 1959 och under åren har man bytt ägare flertalet gånger. Året 2002 tog en grupp venezuelanska entreprenörer över företaget och bytte då namn till Destilerías Unidas S.A. (DUSA).
Diplomático tog 2006 steget ut på exportmarknaden, och idag distribueras rommen i över 50 länder och är erkänd som ett av de finaste destillaten i världen.
JÄSNING
Diplomatico tillverkas av sockerrörsmelass och sockerrörshonung. Man odlar och lagrar sin egen jäststam, som används för att omvandla sockret till alkohol och precis som i vin påverkar jäststammen slutresultatet.
DESTILLERING
Diplomatico´s rom destilleras med hjälp av flera metoder som pot-still och kolonn.
ÅLDRANDE
Diplomatico´s rom åldras i olika typer av fat, främst begagnade bourbon- och maltwhiskyfat. Man har även ett urval av pedro ximenez- och olorosso- sherryfat som används för att lagra husets prestiger Vintage och Ambassador.
BLANDNING - BLENDING
När rommen har åldrats är det dags att blenda fram husets olika stilar. Den perfekta blenden är en konstform som Diplomático´s Maestro Tito Cordero, och hans team har vunnit flertalet utmärkelser för. Det är Maestro Roneros ansvar att övervaka hela tillverkningsprocessen, och i synnerhet att blenda rom som uppvisar balans och rundhet i husets stil.
De olika rommen vi provade var Diplomatico Mantuano, Diplomatica Reserva Exclusiva och Diplomatico Seleccion de Familia:
Efter avslutad romprovning bjöd så Peter på en whisky till kaffe och kakan.
Ardmore Tradition Peated Single Highland Malt: En rökig söt Speyside whisky som har fått mogna i fd-bourbonfat.
Ardmore Tradition Peated kommer från den lilla byn Kennethmont i de skotska högländerna. Whisky regionen är mer känd som Speyside och dess andar är kända för sin elegans och delikatess.
Ardmore Tradition Peated Single Malt är en typisk maltwhisky från Speyside regionen. Dess doft är en kombination söt karamell med nyanser av rostad ek och lite rökig torv. Ardmore Tradition Peated Single Malt erbjuder en silkeslen smak kombinerat med en underbar doft.
Smaken är omfattande och stark. Den består av korniga komponenter som spannmål, särskilt korn, och en intensiv träig bourbon arom. En relativt robust, rökig torvsmak kan även upptäckas. Detta kombineras perfekt med smak av söt karamell och en hint av vanilj, som kommer från ekfaten.
Finishen är lång och visar på en viss torrhet. Smakerna om dyker upp här är ek, en subtil malt sötma och korn.
Det var en spännande och lärorik provning vi bjöds på med nya smaker och influenser. Stort tack till Peter.
Nästa provning blir hos Kånka den 30 augusti.