Tequilaprovning hos Janne 26 april 2022
Så var det då äntligen dags för en ny provning. Denna gång hos Janne med temat provning av Tequila. Inbjuden gäst var återigen Lars, som tidigare hade introducerat oss i nya fantastiska smaker och varianter av gin. Lika engagerande och kunnig som han var vid det tillfället, lika trevlig kom dagens provning att bli under hans ledning.
Efter att blivit trakterade med utsökta smörgåsar fick vi som introduktion till provningen en grundläggande genomgång av vad tequila faktiskt är:
Tequila har sitt ursprung från den mexikanska staden Tequila. Man gör tequila på tequilaagave, en blå, enhjärtbladig växt som finns i agavesläktet.
Drycken får endast kallas för tequila om den uppfyller de regler som är uppsatta av Consejo Regulador del Tequila - en organisation som fokuserar på att bevara tequilans standard
De destillerade alkoholdrycker som görs från agavesläktets arter har samlingsnamnet Mezcal, men det som skiljer tequila från övriga drycker gjorda på agaveväxter är att tequila är ursprungsskyddad och görs av specifikt tequilaagave. Man får enbart tillverka tequila på ett fåtal ställen i Mexico. Dess produktion är strikt reglerad av mexikansk lag, och kontrollen av att dessa regler följs är hårt åtstramad.
I enlighet med den officiella mexikanska standarden för tequila (reglerad av Consejo Regulador del Tequila) finns det två kategorier av tequila:
Tequila - Kallas även ibland för mixto och måste bestå av minst 51 % juice från tequilaagave. Resten av juicen kommer vanligtvis från majs eller sockerrör. Det står dock oftast inte mixto utan enbart 'tequila' på märkningen av flaskan.
Tequila 100 % agave - Måste bestå av 100% juice från tequilaagave. Det står oftast "Tequila 100% de Agave" eller "Tequila 100% puro de Agave" (vissa producenter lägger även till ordet "Azul" [blå] efter ordet agave).
Inom båda dessa kategorier finns det fem olika typer av tequila:
Blanco ("silver") - olagrad vit tequila
Oro ("guld") - olagrad tequila som innehåller syntetiska färg- och smakämnen för att den ska likna lagrad tequila (i praktiken finner man ingen tequila 100% agave av denna typ utan den är nästan alltid tequila mixto).
Reposado - lagrad på ekfat i minst 2 månader men mindre än 1 år.
Añejo - lagrad på ekfat i minst 1 år men mindre än 3 år (på fat med en maximal kapacitet på 600 liter).
Extra/Ultra añejo - lagrad på speciella ekfat i minst 3 år (på fat med en maximal kapacitet på 600 liter). Detta är en ny kategori som infördes i mars 2006
Observera att Tequila är baserad på en Agaveväxt och har absolut inget med kaktusar att göra vilket många tror.
Vid provning bjöds vi på 4 olika tequila och dessutom som "referens" en av de mest köpta på Systembolaget nämligen Sierra Tequila Silver.
De tequilasorter vi provade var:
Del Maguey Vida, en mezcal från byn San Luis Del Río i Oaxaca i Mexiko och gjord uteslutande på agavesorten Espadín. Pris på Systembolaget 518 kr/700 ml
Don Roberto Plata, en traditionell blanco tequila destillerad enligt en urgammal metod. Har vilat på tank i 24 månader. Pris på Systembolaget 399kr/700ml
Omeca Altos Reprosado, en 100% agave reprosado tequila vilken lagrats på gamla bourbonfat i 8-10 månader. Pris på Systembolaget 339 kr/700ml
Les Tres Tonos Reprosado, en tequila tillverkad för att ge en viss rökighet och lagrad minst 3 år på hårdrostade bourbonfat. Pris på systembolaget 449 kr / 700ml
Det visade sig vara en palett av smaker, från den intetsägade referenstequilan till den vällagrade Les Tres Tonos vilken mycket väl kunde ha tagits för en whisky.
Det var en mycket intressant och underhållande provning som Lars bjöd oss på. Ett stort tack till Lars och dagens värd, Janne.