Provning hos Håkan den 16 oktober 2018
Vi provade 3 olika sorters bourbon. Det var Makers Mark, Bulleit Bourbon Frontier Whisky och Jim Beam Black.
Så var det då dags för vår tjugoåttonde provning vilket också var 2024 års sista provning. Dagens värd var Peter och kallades "Triple, Triple, Triple".
Vad vi möttes av var ett uppdukat bord med både köttbullemacka och sillmacka. Därtill tre snapsar vilket var dagens första "Triple".
Dagens första quiz var att hitta vilka olika sorter sprit som serverades. Vi luktade, smuttade och hummade över innehållen. Det vi var överens om var att det var inget innehåll som vi jublade över.
Vad var det då som snapsglasen innehöll?
Cachaça, en spritdryck som i huvudsak kan liknas vid rhum agricole,
det vill säga rom som destilleras på färskpressad sockerrörssaft. Till skillnad från rom är cachaça ursprungsbetecknad och kommer
från Brasilien. Den måste också innehålla 100 % sockerrörsdestillat.
Cachaca 51 är tillverkad i Brasilien, har en kryddig smak med inslag av lime, arrak, kanel och muscovadosocker. Serveras som drinkingrediens. Pris 289 kr/70 cl
Grappa, en italiensk spritdryck (ett brännvin)
gjord genom att man pressat druvrester, kallat vinaccia, från produktionen av vin. Alkoholhalten ligger
normalt mellan 40 och 50 procent.
Grappa Nebbiolo har en komplex, druvig smak med inslag av päron, mandelblommor, honung, röda bär, rosor och citrusskal. Serveras rumstempererad som digestif. Pris 285 kr / 50 cl
Genever, eller föregångaren till gin, skapades på 1550-talet av en apotekare
hemmahörande i holländska staden Leyden. Apotekaren blötte enbär i vin och
använde vätskan som ett urindrivande medel. Han övergick senare till att destillera
sprit eller mäsk som var blandat med enbär och erhöll där på en sorts
urgenever. Genever blev sedermera en mycket populär dryck eftersom den var
billig att framställa och kunde drickas omedelbart då den inte behövde lagras.
Bokma Oude har en kryddig smak med inslag av halm, bivax, lakrits, dill, pomerans och enbär. Serveras kyld som snaps. Pris 275 kr / 70 cl
Efter att ha sköljt ner dagen mackor med en Bryggmästaröl så vidtog så andra delen av dagens Triple; dagen whiskyprovning.
Vi möttes av tre glas vilka var förrädiskt lika varandra både i färg och doft. Det vi från början var överens om var att det var tre stycken irländska whiskyn som serverades men vad det var för sorter i glasen kunde vi inte gissa.
Facit var att det var tre olika sorters Teeling;
Teeling
Whiskey Distillery
Located
in the heart of the historic Liberties, against the backdrop of a city steeped
in whiskey history, the Teeling Whiskey Distillery opened its doors in 2015 as
the first new distillery in Dublin for over 125 years. We are perfectly located
to visit while enjoying a weekend in Dublin or a day out exploring with friends
and family.
Welcome
to Teeling Whiskey Distillery
Heritage
and whiskey live under one roof at the Teeling Distillery, and our award-winning tours are the ideal way to learn
more about us, or indeed, to discover our whiskey for the first time! Located
in the heart of Dublin city centre and just 15 minutes from St. Stephen's
Green, the Teeling Whiskey Distillery is perfectly located to visit while
enjoying a weekend in the city, or a day out exploring with friends and family.
We are open 7 days a week.
Teeling Rum Cask har en fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, vanilj, aprikos, arrak och apelsinskal. Serveras rumstempererad som avec.
Alkoholhalt 46 %
Pris 359 kr / 70 cl
Teeling Pot Still har en fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, honung, vanilj, örter och apelsin. Serveras rumstempererad som avec.
Alkoholhalt 46 %
Pris 562 kr / 70 cl
Teeling Single Cask finns inte i lager på Systembolaget varför de inte har någon smakbeskrivning på den men på annan sida hittar man följande beskrivning:
Doft: Stilig elegant doft av malt, melon, honung,
fikon, vanilj och citrus.
Smak: En smakexplosion av söta frukter, solmogna päron, färska aprikoser,
nötter och lätt pepprighet från faten. Ektoner och det kryddiga ligger kvar i
eftersmaken. Väldigt stilig!
Alkoholhalt 46 %
Pris 619 kr / 70 cl
Efter avslutad provning var det dags för kaffe och en härlig nötpaj, till det serverades dagens tredje och sista triple vilket var en Jameson Triple Triple.
Facit av dagens tripplar var alltså:
Tripple 1 – Tre snapsar till maten
Tripple 2 – Irländska Whiskey – trippeldestillerade
Tripple 3 – En Jameson-whiskey Tripple-Tripple till
kaffet
Till kaffet fick vi även nöjet och äran av att skåla med Kånka och gratta honom på hans snart kommande födelsedag. Vi hälsar honom unisont välkommen in i +70 gänget!
Inte heller idag hade vi Fru Fortuna på vår sida då dagen skraplotter endast berikade oss med 60 kr.....men näst gång kanske det plötsligt händer!!
Vi avslutade en jättetrevlig och kul provning med att lotta provningsordningen för 2025 vilket utföll så att Peter därefter Konka, Håkan och avslutas hos Janne
Värd för 2024 års tredje provning var Håkan. Det märktes från början att det var länge sedan förra provning då det fanns mycket att diskutera och avhandla vid intagandet av den obligatoriska lunchmackan. Dagens lunchmacka var en modifierad Ceasarsallad med grillad kyckling, bacon och ceasardressing på en stekt Levainskiva. Därefter vidtog så dagens provning.
Dagens uppgift var att av de tre whiskyn i glasen var det
ett som var avvikande och " som skulle bort. Men vilket och varför?
Det gissades och argumenterades, alltifrån alkoholstyrka till färg till
tillverkningssätt. Till slut löstes problemet. Det var två ryewhisky och en
malt. Det som missades var att i ett av glasen var den whiskyn som blev
favoriten vid förra provningen, så också idag, nämligen Agitators Swedish
Blend.
Facit på provningen var att det som serverades var 3 olika whiskyn tillverkade av Agitator i Arboga:
Agitator Rye Rye
Ryewhisky
Färg: Mörk, gyllengul färg.
Doft: Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av torkad
ananas, rågbröd, aprikos, vanilj och nougat.
Smak: Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av torkad
ananas, rågbröd, aprikos, vanilj, smörkola och nougat.
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 369 kr / 70cl
Blind Seal Straight Rye Whiskey
Färg: Gulbrun färg.
Doft: Maltig doft med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av
dadlar, pekannötter, knäck, vaniljfudge, pomerans och kanel.
Smak: Maltig smak med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av
dadlar, pekannötter, knäck, vaniljfudge, kanel och apelsin.
Alkoholhalt: 46%
Pris: 369 kr / 50 cl
Agitator The Swedish Blend
Färg Ljus, gulbrun färg.
Doft Nyanserad, fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av
smörkola, gula päron, klöverblommor, apelsinskal och vanilj.
Smak Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula
päron, smörkola, klöverblommor, apelsinskal och vanilj.
Alkoholhalt 40 % vol.
Pris 299 kr / 700 ml
Vi avslutade dagen med kaffe, äpplekladdkaka och
provsmakning av Blossas årsgångsglögg "Edinburg 2024" vilken
föll alla i smaken men med kommentaren att det inte var någon riktig
glögg!
Hur gick det då med Trissskrapet? Tyvärr ingen som helst vinst den här gången -
men nästa gång då....
Nästa provning hos Peter den 29 oktober.
Så var det dags för en ny provning, denna gång hos Janne och kanske sista gången i Piletorp. Inramningen var som vanligt jättetrevlig! Vi började med lunchmackan i trädgården och avslutade eftermiddagen högt uppe i en trädtopp. Allt inramat i ett strålande försommarväder.
Efter att intagit lunchmackan vidtog så provningen, vilken bestod av tre svenska whiskyn. Dagens klurighet var att försöka bestämma från vilka landskap de tre kom ifrån och kanske även bestämma vilket distilleri.
Det doftades, smuttades, hummades och smakades så det stod härliga till och vi var alla överens om att det var tre väldigt bra whiskyn med tydliga karaktärer. Janne smög även fram en referenswhisky i form av en Grant´s Triple wood vilket efter jämförelse, konstaterades att alla de svenska var en klass bättre.
Efter mycket diskuterande och med facit i hand visade det sig innehållet i glasen vara High Cost Berg från Ångermanland, Agitator The Swedish Blend från Västmanland och Granum från Värmland.
Granum
Nordmarkens Destilleri
Tillverkad i Årjängs kommun, Värmlands län,
Artikelnummer 39748
Färg Mörk, gul färg.
Doft Nyanserad doft med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av hasselnötter,
torkade aprikoser, smörkola, vaniljfudge, pomerans och ananas.
Smak: Nyanserad smak med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av hasselnötter,
torkade aprikoser, smörkola, vaniljfudge, pomerans, choklad och ananas.
Alkoholhalt 52 % vol.
Pris 573:-, 500 ml
Nordmarkens Destilleri AB bildades 2014 i Årjäng. Utöver egen produktion av
whisky producerar man även vodka vilken man tillverkar diverse snapsar, gin och
likörer. Man köper även in olika whisky- och romkaraktärer vilka förädlas och
marknadsförs.
Granum är en whisky av typen, Single Grain Whisky och lagrad 7 år på first fill
sherryfat som tidigare lagrat Oloroso sherry. Destillatet är baserat på svenskt
vete.
Agitator The Swedish Blend
Tillverkad i Arboga, Västmanlands län
Artikelnummer 405
Färg Ljus, gulbrun färg.
Doft Nyanserad, fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av smörkola, gula päron, klöverblommor,
apelsinskal och vanilj.
Smak Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula
päron, smörkola, klöverblommor, apelsinskal och vanilj.
Alkoholhalt 40 % vol.
Pris 299:-, 700 ml
Agitator Whiskymakare AB har funnits på marknaden sedan 2021 och har ett rykte om sig att vara en nyskapade och innovativ producent. All whisky destilleras under vacuum vilket gör att man kan producera en whisky på mycket kortare tid än vanligt och lagring sker till stor del i kastanjefat vilket ger ett resultat i likhet med amerikans ek men med intensivare smak och kraftigare färg.
High Coast Berg
Tillverkad i Bjärtrå, Ångermanland
Artikelnummer 82375
Färg Mörkbrun färg.
Doft Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, apelsinskal,
klöverblommor, hasselnötter, mörk choklad och vanilj.
Smak Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, apelsinskal,
klöverblommor, hasselnötter, kaffe och vanilj.
Alkoholhalt 50%
Pris 529 kr 500ml
High Cost Destillery bildades 2008 av en grupp
whiskyintresserade vänner och år 2010 fyllde man det första whiskyfatet, vilken
efter 3 års lagring fick kallas whisky och lanserades som The Pioneer.
2018 bytte företaget namn från Box Destillery AB till High Cost Distillery AB.
High Cost Berg ingår i en familj av 4 whiskyn; Älv, Berg, Hav och Timmer, där
Hav och Timmer är rökiga.
Hur gick det då att lösa dagens klurighet? Ingen av oss hade alla rätt men vi var alla ganska nära. Vi var dock alla ense om att svensk whisky håller en väldigt hög klass och står sig bra i internationell konkurrens.
Vi avslutade dagen högt uppe i Jannes trädkoja där det bjöds på kaffe och avec. Dagens Trisskrap gav tyvärr inte heller denna gång någon högvinst men nästa gång – då är nog turen på vår sida.
Nästa provning blir hos Håkan den 3 september.
Så var det då äntligen dags för år 2024 första provning vid vilken Konka stod som värd. Det var lite mer högtidlig provning då vi i Whiskyns Vänner i Linköping även firade vårt 6-års jubileum.
Efter att ha intagit den stadgeenliga lunchmackan, som idag var en läcker räkmacka vidtog så dagens provning.
De tre whisky som fanns upphällda i glasen var av helt olika i färg, olika doft och som senare skulle visa sig aven olika smak. Dagens uppgift som var förberedd var att att särskilja:
1 Vilken var Rye , blended malt eller blended
2 Var var whiskyn producerad: Skottland/High/Low/Speyside eller Kanada
3 Var var den buteljerad: Sverige, Skottland eller Kanada
Det var ingen lätt uppgift, men kul och utmanande.
Det vi först kunde peka ut var den kanadensiska ryewhiskyn i glas nummer 3, vilken tydligt avvek från de andra. Det blev blev mycket smuttande och luktande men vi kom inte överens. Det vi ändock var överens om var att whiskyn i glas nr 2 var godast.
När vi sedan fick facit visade sig att provningen bestod av följande sorter
Beaver's Dram
Canadian Rye Whisky, Kanada
Artikelnummer: Nr 267
Färg: Mörk, gyllengul färg.
Doft: Nyanserad, fruktig doft med tydlig fatkaraktär och liten sötma, inslag av torkade aprikoser, apelsinmarmelad, honung, smörkola, nougat, marsipan, örter och vanilj. Serveras rumstempererad som avec.
Smak: Nyanserad, fruktig doft med tydlig fatkaraktär och liten sötma, inslag av torkade aprikoser, apelsinmarmelad, honung, smörkola, nougat, marsipan, örter och vanilj.
Alkoholhalt 46 % vol.
Pris 402:- , 700 ml
Kanadensisk whisky framställs genom att mäsk från spannmål destilleras. Råvarorna som används är i huvudsak majs, men malt, råg och vete används också. Vanligast är att mäsken destilleras i kolonnapparat två gånger. Speciellt för kanadensisk whisky är att spriten späds till 40 procent, och blandas innan lagring. Den vanligaste typen av fat som används är hårt rostade ekfat, till exempel bourbonfat. Även sherry- och portvinsfat används, men i mindre utsträckning. Kanadensisk whisky måste lagras på fat i minst tre år. Minimilagringstiden för kanadensisk whisky är tre år på ekfat.
Beaver's Dram är en rågwhisky där destillatet är kokat hos Dunrobin Distilleries i östra Ontario, för att sedan lagrats och producerats av Seven Seals.
Seven Seals ägare Dr Dolf Stockhausen har utvecklat ett revolutionerande sätt att lagra whisky så den ska få optimal doft och smak mycket snabbare än med traditionella metoder, de kallar detta koncept för The Stockhausen Method.
Genom sin metod så har de lyckats med är att skapa en whisky med en sötare och fylligare touch där användandet av ex-portvinsfat för att ge den en stilig finish naturligtvis också hjälpt till. Beaver´s Dram bjuder på en doft med en touch av rökig hickory som samsas med karamell, vanilj och kanderad apelsin.
Peak 2 Peak
Blended Malt Scotch Whisky
Artikelnummer 497
Färg: Brungul färg.
Doft: Nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, viol, honung, kanel, hasselnötter, apelsin och vanilj.
Smak: Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, honung, kanel, hasselnötter, apelsinskal och vanilj.
Alkoholhalt 40 % vol.
Pris 319:-+ pant 1 kr, PET-flaska 700 ml
Peak 2 Peak är den första maltwhiskyn som lanseras i lättviktsförpackning på Systembolaget. Whiskyn är en fin blandning av tre ikoniska maltstilar från Skottlands regioner, Highland, Lowland och Speyside. Whiskyn har lagrats på ex-bourbon och oloroso sherryfat som ger en komplex smak med tydlig fatkaraktär.
Producent till whiskyn är AB NO:1 Production.
Företaget är engagerade inom dryckesbranschen, grundades 2007 Glenn Ström och är beläget i Vänersborg. De specialiserade på att tillverka och erbjuda alkoholhaltiga drycker, alltifrån rom, gin, whisky och även vinimport. Det är idag den störst privatägda alkoholproduktionsanläggningen i Sverige.
Ballantine'sStorbritannien, Skottland
Artikelnummer 404
Färg: Mörk, gul färg.
Doft: Maltig doft med inslag av fat, apelsinskal, honung, gula äpplen och kryddor.
Smak: Maltig, balanserad smak med inslag av fat, honung, apelsinskal, gula äpplen och vanilj.
Alkoholhalt 40 % vol.
Pris 265:-, Flaska 700 ml
En gammal favorit och tidigare utsedd till vår referenswhisky som även var med på vår första provning.
Vi avslutade provningen med att fira vårt 6-årsjubilum med kaffe, tårta, avec och med skrap av omgångens trisslotter. Det blev inte denna omgången någon storvinst på skrapet.
Summa summarum hade det varit förträfflig förplägnad, en trevlig provning och allt i ett glatt sällskap.
Nästa provning blir hos Janne den 14 maj
Årets sista provning var utlovad populär vilket visade sig var tema "populärt på Systembolaget".
Vi inledde som vanligt med en matig lunchmacka med kall öl och härlig social samvaro.
Dagens provning var av tre av de mest sålda maltwhisky i Sverige. Det var:
- Tamnavulin Sherry Cask Edition
- The Ileach Islay
- Loch Lomond Madeira Cask Finish
Spännande och lärorik att se vad svenska folket föredrar för smak på sin whisky. Det visade sig vara tre helt olika smaktyper en rökig, en godis och en standard brukswhisky.
THE
ILEACH ISLAY
Islay,
Skottland
Artikelnr 515
Färg Gulbrun färg.
Doft Maltig, tydligt rökig doft med
fatkaraktär, inslag av päron, tjära,
torkade aprikoser, örter och vanilj.
Smak Maltig, tydligt rökig smak med
fatkaraktär, inslag av päron, tjära,
torkade aprikoser, örter och vanilj.
Alkoholhalt 40 %
Pris 324 kr
Råvaror Kornmalt.
Producent Highlands & Islands Scotch
Whisky
Ursprung
Ön Islay
ligger utanför Skottlands västkust och brukar räknas som ett eget
distrikt. Till ytan är Islay 606 kvadratkilometer stor. Här
produceras den mest smakrika och rökiga whiskyn.
Anledningen
till att whisky härifrån får en påtaglig rökighet beror mycket på
att öns torv innehåller mycket vitmossa, som i sin tur ger den
kraftiga rökiga smaken till malten.
Om Produceneten
Ileach
tillverkas hos ett destilleri på ön Islay och buteljeras av The Highlands &
Islands Scotch Whisky Company. Ileach är gaeliska och betyder "mannen från
Islay".
Tillverkning
All
maltwhisky destilleras minst två gånger i enkel kopparpanna, vilket ger smakrik
och karaktärsfull whisky. Mäsken destilleras första gången i en större panna
till en sprit med en alkoholstyrka på knappt 30 procent. Därefter destilleras
den ännu en gång i en mindre panna, till omkring 70 volymprocent. Denna råsprit
hälls sedan över på fat.
Försäljning 2022: 80 103 liter
TAMNAVULIN Sherry
Cask Edition
Speysiden,
Skottland
Artikelnr: 346
Färg Gulbrun färg.
Doft Nyanserad doft med tydlig karaktär
av sherryfat, inslag av russin, mörk
choklad, apelsinmarmelad, ceder, vaniljfudge och hasselnötter.
Smak Nyanserad
smak med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av sultanrussin,
mörk choklad, pomerans, dadlar, hasselnötter och vanilj.
Alkoholhalt 40 %
Pris 325 kr 70ml
Råvaror Kornmalt.
Producent Whyte & Mackay
Destilleriet
Tamnavulin öppnade år 1966. Destilleriet hade stängt mellan
1996 och 2007, då det återöppnade efter en större renovering.
Tamnavulin
är gaeliska och betyder i engelsk översättning "mill on the hill" (kvarnen
på kullen). Namnet kommer av en gammal byggnad på platsen för
destilleriet. I byggnaden fanns förr ett kardverk för kardning av ull - på engelska
"carding mill". Destilleriet ligger i byn Tomnavoulin vid foten av bergen
Cairngorm Mountain i distriktet Speyside, mellan städerna Inverness och
Aberdeen. Tamnavulin tar sitt vatten från underjordiska källor i kullarna vid
Easterton.
Lagring
Whiskyn
lagrades inledningsvis på begagnade bourbonfat. Slutlagringen skedde på tre
olika sorters sherryfat.
Tillverkning
Kornmalten
krossades, blandades med vatten och jästes till låg alkoholhalt. Därefter
destillerades mäsken två gånger i kopparpanna.
Försäljning 2022: 106 249
liter
LOCH LOMOND Madeira
Cask Finish
Highlands,
Skottland
Artikelnr 530
Färg Mörk, gyllengul färg.
Doft Nyanserad doft med fatkaraktär,
inslag av torkade aprikoser, honung,
gula päron, nötter, vanilj och apelsin.
Smak Nyanserad smak med fatkaraktär,
inslag av torkade aprikoser, honung,
gula päron, nötter, vanilj och apelsin.
Alkoholhalt 40 %
Pris 315 kr
Råvaror Kornmalt.
Producent Loch Lomond Group
Ursprung
Loch
Lomond ligger vid den södra delen av sjön vid samma namn i regionen
Highlands i Skottland.OM
Producenten
Ursprungsdestilleriet
kan spåras tillbaka till 1814, då det var beläget i norra delen av sjön Loch
Lomond, nära Tarbet. Det nuvarande destilleriet Loch Lomond togs i drift 1964.
Destilleriet producerar cirka 5 miljoner liter maltwhisky och 18 miljoner liter
grainwhisky per år. Till maltwhiskyn används både traditionella enkelpannor
samt deras egna höga lomondpannor. Man har även ett eget tunnbinderi och fokus
ligger huvudsakligen på ekfat som tidigare innehållit bourbon. På Loch Lomond
har man stort fokus på jäst tack var Master Blender Michael Henry som har en
bakgrund i öltillverkning.
Lagring
50 procent
av whisky har lagrats åtta år på ekfat med fyra månaders slutlagring på
madeirafat. Resterande 50 procent har lagrats fem år på ekfat.
Tillverkning
Kornet
krossades och blandades med vatten och fick sedan jäsa till en alkoholsvag mäsk
under 96 timmar. All maltwhisky destilleras minst två gånger i enkel
kopparpanna, vilket ger smakrik och karaktärsfull whisky. Hos Loch Lomond har
man egna höga så kallade lomondpannor. Efter destillering hälls råspriten över
på fat.
Försäljning 2022: 67 348 liter
Vad kom vi fram till? Det var 3 goda whisky med olika karaktärer och alla tre till ett anständigt pris. Av de tre blev Tamnavullin vår favorit. Den var mjuk och len med tydlig smak av mörk choklad och vanilj.
Efter provningen bjöds på Trisslotter, kaffe och sydafrikansk Malvapudding vilket ledsagades av en konjak. Inte heller denna gång var Fru Fortuna med oss. Det blev ingen vinst. Suck!
Vi avslutade med att lotta turordningen för näst års provningar. Första provningen blir hos Konka 6 mars, andra provningen hos Håkan 21 maj. Höstens provningar inleds hos Janne för att sedan avslutas hos Peter.
Vi provade 3 olika sorters bourbon. Det var Makers Mark, Bulleit Bourbon Frontier Whisky och Jim Beam Black.
Den 27 mars 2018 hade vi vår första provning i vår nyfödda whiskyklubb. Den som fick äran att vara värd för premiärprovningen var Peter.